Bir inşaat projesi yönetiminin başarısı, diğer tüm proje türleri gibi iki temel koşulu karşılaması ile ölçülür. Bunlar, projenin belirlenen bütçe sınırlarını aşmadan ve beklenen süre içinde tamamlanmasıdır. Kulağa basit gibi geliyor olabilir ancak inşaat projeleri yapısı gereği farklı paydaşlar, geniş ekipler ve pek çok materyal ile, mevzuat ve belgeleri takip ederek çalışmayı gerektirir. Tüm bu öğeleri koordine şekilde yönetirken, maksimum kar elde etmek oldukça zorlu bir iştir.
Bu blog yazısında inşaat projelerinizi daha etkin ve verimli yönetmenizi destekleyecek 4 ipucunu sizler için derledik.
1. Planlama
Planlamanız bir proje için bir temel oluşturacaktır ve size rehberlik edecektir, bu sebeple en önemli aşamadır. Projenizi planlarken, onu kilometre taşlarına bölmeli, bir zaman çizelgesine oturtmalı, her parça için ihtiyaç duyacağınız kaynakları belirlemeli ve bütçe çıkarmalısınız.
Proje ne kadar büyükse planlama aşaması o kadar detay gerektirecektir. Projenin planlamasına ayırılan vaktin uzaması zaman kaybı gibi görünse de, devam eden bir projede değişiklik yapmak çok daha maliyetli olabilir.
Tüm adımların belirlendiği özenle hazırlanmış bir plan, beklenmeyen değişikliklerin ortaya çıkma ihtimalini azaltır ve muhtemel riskleri ön görmenize olanak tanır.
2. İletişim
Bir inşaat projesinin başarıyla tamamlanabilmesi için, doğru bilgi, doğru zamanda, doğru kişilere ulaşmalıdır. Herhangi bir değişiklikten zamanında haberdar olmamak zaman ve para kaybına yol açabilir.
Günlük raporlar, sözleşmeler, değişiklik talepleri ve formlar inşaat iletişimi için hayati öneme sahiptir. Tüm bu belgelerin paylaşımı için pek çok farklı kanal kullanmak yerine projeye başlamadan önce iletişim kanalının belirlenmesi faydalı olacaktır. Tüm saha ekiplerininin ihtiyaç duydukları bilgilere doğrudan bu kanaldan erişebilmesi, şeffaf iletişim sağlar ve ortaya çıkabilecek kargaşanın önüne geçer.
Bir saha servis yönetimi yazılımı, bilgi akışını hızlandırırken, tüm belgeleri tek yerde kayıtlı tutmanıza ve tüm raporlara anında ulaşmanıza olanak tanır.
3. İlerleyiş Takibi
Projeyi mükemmel şekilde planlamanız, projenin ilerleyişinin de bu yönde olacağının garantisini vermez. Planlanan performans ile gerçekleşen performansı karşılaştırarak ufak tefek sapmaların kartopu etkisi yaratmasının önüne geçebilirsiniz.
Değişimleri fark edip zamanında müdahale edebilmek için, günlük raporları dikkatle incelemeli ve analiz etmelisiniz. Sahadan anlık veri almak, performans düşüşlerinin ve risklerin tespit edilmesini hızlandırır, böylece sorunlara büyümeden müdahale edebilirsiniz. Önemli kararları alırken güncel bilgilere sahip olursunuz ve fırsatları elinizden kaçmadan değerlendirebilirsiniz.
Karşılaşacağınız bir performans düşüşünün sebebi, gecikmiş ekipman teslimatı olabilir. Tedarikçilerinizi ve alt yüklenicilerinizi birlikte yönetebileceğiniz bir platform kullandığınızda, sorunun kaynağına ulaşmak için defalarca yorucu telefon görüşmeleri yapmanız gerekmeyecektir.
Projenin uygulanmasının takip edilebilir olması, projenin rayında gittiğine emin olmanıza ve zamanında teslim etmenize olanak tanır.
4. Dijitalleşme
İletişim ve ilerleyiş takibi bölümlerinde de bahsedildiği gibi, eğer inşaat projesi yönetiminizi güçlendirmek istiyorsanız bir yazılımdan faydalanmak kritik bir rol oynamaktadır. İş atama, raporlama ve denetim süreçlerini otomatize ederek, sahadaki operasyonların saat gibi işlemesini sağlarsınız. Bu yetenek, iş sağlığı ve güvenliğini güçlendirmenizi destekler ve tekrarlayan işlere harcadığınız zamanın önüne geçer.
Ancak, bir saha servis yönetimi yazılımı kullanmanın faydaları bunlarla sınırlı değildir:
Pek çok büyük inşaat lideri, kârlarından ödün vermeden en iyi projeleri teslim etmek için süreçlerini dijitalleştiriyor. Unutmamanız gereken; en iyi ekipler, en hızlı alt yükleniciler ve en kaliteli tedarikçiler ile çalışmak bile, ihtiyacınız olan araçlardan faydalanmadığınızda yetersiz kalacaktır.
Servis çalışanlarından, operasyon direktörlerine herkesin kolaylıkla kullanabileceği, sisteminize hızla adapte olabilecek bir yazılım bulmak tahmin ettiğinizden çok daha kolay! Şirketinizin ihtiyaçlarını ve dijitalleşme sürecinize nereden başlayacağınızı görüşmek için https://www.insuppliers.com/company/lena-yazilim ziyaret edebilir, üyemizden bir toplantı planlayabilirsiniz.
Blog Yazarı: Gülce Yağmur Gezgin